Sahaus on Versowood-konsernin sydän
Pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ on nostanut sahaamisesta liikkeelle lähteneen Versowoodin Suomen suurimmaksi yksityiseksi puunjalostuskonserniksi. Laadukkaiden tuotteiden ohella konserni tarjoaa työtä ja hyvinvointia toimialueidensa ihmisille ja yhteisöille.
Vuonna 1946 ensimmäiset tukkinsa sahannut, sittemmin Vierumäen Teollisuudeksi nimetty saha siirtyi Kopran perheen omistukseen 1.1.1990. Nousukausi oli juuri tullut taitekohtaansa, ja Suomen talous alkoi syöksyä kovalla vauhdilla kohti lamaa. Tästä huolimatta Koprat alkoivat määrätietoisesti uudistaa sahaa tavoitteenaan nostaa toiminta tulevaisuuden tarpeiden tasolle. Öljy päätettiin korvata kuoren ja sahan sivutuotteiden poltolla, ja uuden voimalan rakentaminen aloitettiin välittömästi. Kuivauskapasiteetti kolminkertaistettiin muutamassa vuodessa, mutta suurin investointi oli kuitenkin uuden EURO-sahan rakentaminen, jota edes oma pankki ei epävakaiden aikojen vuoksi suostunut rahoittamaan. Sitkeydellä rakennettu saha osoittautui lopulta kuitenkin erinomaiseksi investoinniksi, ja sen käynnistyminen marraskuun lopussa 1992 osui hetkeen, jolloin markan kurssimuutokset olivat kiihdyttäneet sahatavaran kysyntää voimakkaasti.
Nykyisen Versowood-konsernin syntyhetkenä pidetään Otavan sahan hankintaa vuonna 1997, mikä liki kaksinkertaisti yhtiön sahatavaratuotannon. Seuraavien vuosien aikana yhtiö keskittyi sahaamisen ohella sahatavaran kyllästykseen ja liimapuutuotannon kasvattamiseen, mutta hyvin pian toiminta laajeni yritysostojen myötä myös puupakkaus- ja bioenergiatoimialoille. Sahojen määrää kasvatettiin seuraavan kerran vuonna 2004, kun Paloheimo Wood Oy:n Riihimäen saha siirtyi konsernin omistukseen. Samana vuonna Vierumäen Teollisuus jäi historiaan ja kaikki yksiköt siirtyivät Versowood-nimen alle.
Vuonna 2006 yhtiön johdossa toteutettiin sukupolvenvaihdos, ja Keijo Kopran pojat Pekka ja Ville Kopra ottivat vetovastuun yhä kasvavasta konsernista. 2000-luvun kahdelle ensimmäiselle vuosikymmenelle ajoittuu liiketoimintojen uudelleenjärjestelyiden lisäksi myös yritysostoja, kuten Hankasalmen sahan hankinta Vapolta vuonna 2014 ja Metsä Woodin kanssa tehty kauppa Hartolan liimapuutehtaasta 2016. Vuosien mittaan konsernissa on tehty mittaviakin kasvuun tähtääviä investointeja, kuten esimerkiksi pelletti- ja purupaalituotannon aloittaminen Vierumäellä, EURO-sahan uudistus 2010 sekä Veisto-sahan suurinvestointi 2022. Merkittävänä virstanpylväänä voidaan pitää myös uuden pääkonttorin rakennushanketta vuosien odottelun ja lupaprosessien jälkeen. Pääosin konsernin omista tuotteista suunniteltu ja rakennettu kaksikerroksinen, 3000-neliöinen, uuden puutoimistokonseptin pilottina toimiva konttori valmistuu Vierumäelle vuoden 2025 aikana.
Rohkean ja päämäärätietoisen kasvun sekä investointien myötä Versowood on tänä päivänä Suomen suurin yksityinen puunjalostuskonserni, jonka ytimen muodostavat sahatavara-asiakkaiden ohella muita konserniyksiköitä palvelevat sahat. Vuonna 2022 yksinomaan Ville Kopran omistukseen siirtyneeseen konserniin kuuluu yhteensä viisitoista yksikköä, ja se työllistää suoraan ja välillisesti tuhansia metsä- ja puualanammattilaisia ympäri maata. Yhtiössä on jo pitkään tiedostettu, että puutuotteiden sekä niitä valmistavien yritysten yhteiskunnallinen vastuu ja rooli on merkittävä. Konserni huolehtiikin kaikissa toiminnoissaan velvoitteidenmukaisuudesta ja panostaa ympäristövastuun nimissä metsien kestävään käyttöön ja monimuotoisuuden vaalimiseen. Samanaikaisesti se takaa työpaikkoja toimipaikkakuntiensa asukkaille ja veroeuroja kunnalle. Osa siitä yhteiskunnallisesta arvosta, jonka Versowoodin toiminta vuosittain luo, ohjautuu alueiden kehittämiseen.
Huominen kasvaa metsästä!
Kotimaisen puunjalostusyhtiön perustaminen
Autokuski Partanen ja tiemestari Länsipuro perustavat sahalaitoksen Härkälän kylään Vierumäelle paikallisten sahojen vastustuksesta huolimatta. Kuntalaiset seisovat vahvasti hankkeen takana.
Kyllästystoiminta alkaa
Erilaisten erikoistarvikkeiden, kuten rehusiilojen ja laitureiden runsas menekki haastoi yrityksen kehittämään tuotteiden kyllästysmenetelmiä. Sahatavaran suolakyllästys aloitettiin sahalla vuonna 1965.
Liimapuutuotanto alkaa
Sahatavaran varmojen toimituksien ja oikeiden pituuksien varmistamiseksi aloitettiin suomalaisesta puutavarasta valmistettavien kantavien rakenteiden jatkaminen liimapuutekniikalla. Vierumäen Teollisuus oli kotimaisena puunjalostusyhtiönä tuolloin alan edelläkävijä Suomessa.
Kopran perhe yrityksen johtoon
Kollin perheen hallinnassa 37 vuotta ollut kotimainen puunjalostusyhtiö Vierumäen Teollisuus Oy vaihtoi omistajaa 1.1.1990, kun pitkän linjan sahayrittäjäperhe Kopra otti yrityksen hallintaansa.
Otavan saha osaksi Vierumäen Teollisuutta
Mikkelin läheisyydessä sijaitseva yli satavuotias Otavan Saha liitettiin Vierumäen Teollisuus Oy:n tytäryhtiöksi. Konsernin suomalaisesta puutavarasta valmistettavan sahatavaran tuotantokapasiteetti lähes kaksinkertaistui.
Novalamin liimapuutehdas käynnistyy
Vierumäen Teollisuus Oy rakensi Vierumäen sahan läheisyyteen kolmannen sukupolven liimapuutehtaan. Tehtaan tuotanto käynnistyi elokuussa 2000.
Kotka Laminated Lumber osaksi Vierumäen Teollisuutta
Korkealaatuisia liimapuutuotteita valmistava Kotka Laminated Lumber Oy siirtyi Vierumäen Teollisuus -konsernin alaisuuteen. Tuotannosta 95 % viedään Japanin markkinoille.
Pentre osaksi Vierumäen Teollisuutta
Kansainvälisesti tunnettu, sahatavarasta puisia ja vanerisia pakkauslaatikoita ja keloja valmistava Pentre Finland Oy liitettiin osaksi Vierumäen Teollisuus -konsernia.
Vierumäen Teollisuus osti Riihimäellä sijaitsevan Paloheimo Wood Oy:n
Heinäkuussa 2004 kotimainen puunjalostusyhtiö Vierumäen Teollisuus osti Riihimäellä sijaitsevan Paloheimo Wood Oy:n koko osakekannan. Kauppa piti sisällään koko saha-, höyläämö- ja välisäletoiminnan HGB-tavaramerkkeineen sekä teollisuusrakennuksineen.
Vierumäen Teollisuus jää historiaan
Vierumäen Teollisuus -konserni yhdenmukaisti yksiköidensä nimet ja ilmeen. Eri nimillä toimiminen oli jo pitkään koettu työlääksi ja 10.12.2004 alkaen puhelimiin vastattiin uudella nimellä - Versowood, hyvää päivää.
Kuormalava sahatavarasta joka 9:s sekunti
Vuoden 2005 alussa Versowoodin Riihimäen toimipisteessä aloitti toimintansa huippumoderni kuormalavatehdas, joka täydensi konsernin puupakkausvalikoimaa. Parinkymmenen hengen yksikkö valmistaa suomalaisesta puutavarasta standardi- ja kertalavoja.
Versowoodin merkkipaaluja
Vuosi 2006 oli Versowood-konsernille suurten tapahtumien vuosi. Yhtiön johdossa tapahtui sukupolvenvaihdos, kotimainen puunjalostusyhtiömme juhli 60-vuotista taivaltaan ja Veistosaha koki kasvojenkohotuksen uudelleenrakentamisen yhteydessä.
Toimintojen selkiyttämistä ja tuotannon laajentamista
Versowood-konsernissa toteutettiin rakennejärjestely, jonka seurauksena konsernin teolliset toiminnot yhdistettiin ja hallintotoiminnot selkiytyivät.
Puutyöliike R. Ojala Oy:n ja Torpak Oy:n osto. Pellettitehdas käynnistyi ja Valkon satamassa Loviisassa otettiin käyttöön Versowoodin uusi sahatavara- ja pellettivarasto.
Versowoodin laajentuminen
Valkeakosken Laajapuu Oy sekä A. Jalander Oy:n emoyhtiö Muurlava Yhtiöt Oy liitetään yrityskaupoilla Versowood-konsernin osaksi.
2010-luku
- Pellettituotanto alkaa 2007
- Purupaalituotanto 2010
- EURO-sahan uudistus 2013
Vapon Hankasalmen saha Versowood Oy:n omistukseen
Versowood Oy ostaa Vapo Timber Oy:n Hankasalmen sahan ja sen jalostusliiketoiminnan. Versowood Oy nousee kaupan ansiosta Suomen suurimpien sahaajien joukkoon. Kauppa astuu voimaan 1.1.2014. Versowoodin ja Hankasalmen sahan yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2013 on yli 330 miljoonaa euroa ja vuonna 2014 ylittää 350 miljoonan euron rajan. Konsernissa työskentelee kaupan jälkeen lähes 800 henkilöä.
Versowood ostaa Metsä Woodin Hartolan liimapuutehtaan
Kaupan ansiosta Versowoodin liimapuun tuotantomäärä nousee noin 65.000 m³:sta yli 80.000 m³:iin vuonna 2016. Suomalaisesta puutavarasta valmistettavan liimapuuliiketoiminnan yhteenlaskettu liikevaihto on kaupan jälkeen lähes 40 miljoonaa euroa vuodessa. Liimapuuliiketoiminta työllistää yhteensä 110 henkilöä.
Versowood ostaa Kissakosken sahan
Konserniin 2022 liitetty Kissakosken saha tukee yhtiön puunhankintaa sekä tehostaa sahausta. Kissakoskella sahataan 9–15 cm pikkutukkeja, joista saadaan lautoja ja parruja pakkaustoimialan käyttöön.
Versowood investoi sahaustuotannon kasvattamiseen Vierumäellä
Versowood tulee nostamaan Vierumäen yksikön vuosittaisen sahaustuotannon nykyisestä 475.000 kuution tasosta yli 600.000 kuutioon. Yhtiö uusii kesän 2022 aikana Vierumäen toisen sahalinjan sekä rakentaa samaan yhteyteen uuden sydäntavaroiden tuorelajittelun. Investointi kasvattaa merkittävästi linjan ja yksikön kustannustehokkuutta ja tuottavuutta.
Versowood Group Oy:n omistus Ville Kopralle
16.11.2022 tehdyllä osakekaupalla Versowood Group Oy on hankkinut Pekka Kopran omistamat yhtiön osakkeet ja käytännössä yhtiö on siirtynyt samalla 100 %:sti Ville Kopran omistukseen.
Versowood ostaa Vapo Terra Oy:n Turengin pellettitehtaan
Kauppa toteutuu 1.1.2024 ja sen ansiosta Versowoodin pellettituotannon kokonaismäärä kasvaa lähes 100. 000 tonniin. Yhtiö näkee bioenergiassa ja erityisesti pelleteissä kasvupotentiaalia.
Versowood ostaa Pinar Oy:n
25.9.2024 tehdyllä yrityskaupalla Versowood vahvistaa asemaansa puhelin- ja sähköpylväsliiketoiminnassa. Kaupan jälkeen Versowoodin tavoitteena on noin 20 miljoonan euron liikevaihto Infra-liiketoiminnassa.